Wetenschap

Recordsprong Felix Baumgartner

Recordsprong Felix Baumgartner
Recordsprong

– De Oostenrijkse waaghals Felix Baumgartner sprong vanaf een hoogte van bijna 39.000 meter uit een ruimtecapsule en haalde een snelheid van 1342 kilometer per uur voordat hij zijn parachute opende en veilig op landde. 

Baumgartner had voor zijn recordsprong al meerdere records op zijn naam staan. Zo had hij de laagste en hoogste basejump al op zijn naam staan. Met zijn sprong vanaf 39 kilometer hoogte, vestigde hij drie records ineens;

  • Snelste parachutesprong;
  • Hoogste parachutesprong;
  • Hoogste bemande ballonvlucht.
De recordpoging van de 43-jarige Oostenrijker werd enkele keren uitgesteld in verband met te harde wind, maar uiteindelijk kon de 230 meter hoge heliumballon in ruim 2 uur en 30 minuten naar de gewenste hoogte vliegen. De sprong duurde bij elkaar zo’n 10 minuten.Na zo’n vijf minuten opende hij zijn parachute, om vervolgens weer 5 minuten minuten later veilig te landen.

Het Red-Bull team, waar Felix Baumgartner onderdeel vanuit maakte had zich vijf jaar voorbereid op de recordpoging, welke ook direct moest bijdragen aan het vergroten van de wetenschappelijke kennis over de en de manier waarop een menselijke lichaam omgaat met de bizarre omstandigheden op grote hoogte. De temperatuur op 20 kilometer hoogte is bijvoorbeeld al -56 graden Celsius, terwijl er maar een minimale hoeveelheid zuurstof beschikbaar is.

Share

Gerelateerde artikelen

Een reactie

  1. Hij is een van de weinige mensen die zich wetenschappelijk oogpunt ook met een zijn sport heeft weten te combineren. Hij sprong al twee keer vanaf de hoogtes 21818 en 29460 meter voor hij klaar was voor de echte sprong van 39km. Die testsprongen waren al een mega prestatie!

    http://felix-baumgartner.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button