Frederik Zernike overleden

Frederik Zernike overleden

Frederik Zernike

– Nederlands Zernike overleed op 77-jarige leeftijd in Amersfoort. Hij vond onder meer de fasecontrastmicroscoop uit en kreeg voor deze vondst de Nobelprijs.

Frits Zernike werd geboren als zoon van twee wiskundedocenten. Hij studeerde chemie met natuurkunde en wiskunde als bijvak in Amsterdam en kreeg in 1908 en 1912 al verschillende wetenschappelijke prijzen. Later kwam hij te werken bij de Rijksuniversiteit Groningen en werd hij hoogleraar.

Hij kreeg in de jaren dertig belangstelling voor de fysische optica, wat onder meer leidde tot zijn ontdekking van de fasecontrastmethode. Hij ontwikkelde met de firma Zeiss en Amerikaanse optica-specialisten een microscoop met een kleurfasecontrast. Hiermee konden ze de structuren van een preparaat contrastrijker maken, dus beter zichtbaar.

In 1953 kreeg Zernike de Nobelprijs voor zijn fasecontrastmicroscoop. Naast deze prijs kreeg hij voor zijn wetenschappelijk werk op verschillende gebieden van de natuurkunde talrijke wetenschappelijke onderscheidingen, erelidmaatschappen en eredoctoraten in binnen- en buitenland.

Het complex van de Rijksuniversiteit van Groningen is naar Zernike genoemd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*