Vijfde Tour de France zege voor Miguel Indurain

1995 – Miguel Indurain, ‘de lange uit Pamplona’, won voor de vijfde keer op een rij de Tour de France. Hiermee zette hij een legendarische prestatie neer.

Ook de legendarische renners Eddy Merckx, Bernard Hinault en Jacques Anquetil wonnen vijf maal de wielerronde, maar geen enkele van hen, lukte dit in vijf jaar achter elkaar.

De Tour de France van 1995 telde 20 etappes en had in totaal een lengte van 3653 kilometer. De Tour startte met een proloog in Saint Brieuc en eindigde zoals altijd in Parijs. Er startten 209 renners, verdeeld over 21 verschillende ploegen.

Miguel Indurain, rijder van de Banesto ploeg, reed ook deze Tour de France op zijn specifieke manier: berekenend, zonder fantasie en met een meesterschap in de tijdritten. Indurain won twee tijdritten en zorgde ervoor dat hij niets of weinig verloor in de bergetappes. Hij had in Parijs een voorsprong op Alex Zülle van 4.35 minuten.

Tijdens de 15e etappe kwam Fabio Casartalli in de lastige afdaling ten val. Op weg naar het ziekenhuis overleed de Italiaan aan zijn verwondingen.

De op 16 juli 1964 geboren Spanjaard was ook favoriet voor de eindzege in de Tour de France van 1996, maar stortte zomaar in en dat betekende het einde van zijn heerschap in de Tour de France.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*