Philippe Thys wint Tour de France 1914

– De Belgische wielrenner Philippe Thys leek de Ronde van erg gemakkelijk te gaan winnen, maar uiteindelijk won hij maar met iets meer dan één minuut voorsprong.

De 12e editie van de Tour ging op 28 juni van start in Parijs en hij eindigde hier ook weer. Aan de start stonden 143 renners die in totaal 15 etappes zouden moeten rijden verdeeld over 5380 kilometer.

Philippe Thys die het jaar ervoor ook al de Tour de France had gewonnen was wederom ijzersterk. Hij eindigde bijna elke etappe bij de eerste vijf, maar hij wist alleen de eerste etappe te winnen.

Philippe Thys had op een gegeven moment meer dan één uur voorsprong opgebouwd op de nummer twee, de Fransman Henri Pélissier. In de één na laatste etappe wisselde Philippe Thys van fiets na een ongeval. Philippe Thys kreeg hiervoor één uur straftijd.

Henri Pélissier zag zijn kansen hiermee volledig terug komen en probeerde in de laatste rit de resterende één minuut en 49 seconden weg te werken maar Philippe Thys gaf hem geen enkele kans. Philippe Thys won terecht de Tour de France 1914.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*