Jesse Owens overleden

– De viervoudig goudenmedaille winnaar Jesse Owens overleed op 66-jarige leeftijd in Tucson, Arizona aan de gevolgen van kanker.

James Cleveland Owens werd geboren op 12 september 1913 in Oakville, Alabama, . Hij kreeg zijn bijnaam Jesse omdat hij zich een keer voorstelde aan zijn nieuwe leraar als J.C. Owens, zijn leraar verstond toen Jesse.

Op vroege leeftijd werd zijn atletiektalent ontdekt door zijn turnleraar Riley en werd hij al snel gevraagd door verschillende universiteiten. Uiteindelijk koos hij voor de Ohio State University.

In 1935 leverde hij al een enorme topprestatie. Hij liep in 45 minuten vier wereldrecords op de onderdelen verspringen, 100 en 220 yards hardlopen en de 220 yards hordeloop. Zijn verspringrecord werd 25 jaar lang niet verbroken.

Zijn meest bekende prestaties waren die van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, hier haalde hij vier gouden medailles op de onderdelen 100 meter, 200 meter, verspringen en de 4 x 100 meter estafette. In 1976 kreeg hij nog de Medal of Freedom van President Ford. Vier jaar later overleed hij.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*