Firmin Lambot wint Tour de France 1919

– De Belgische wielrenner Firmin Lambot won de Ronde van doordat de koploper, de Fransman Eugène Christophe, zijn vork brak en hierdoor kansloos was geworden.

De 13e editie van de Tour de France begon op 29 juni in Parijs en eindigde ook weer in Parijs. Er stonden 69 renners aan de start die 15 etappes zouden moeten gaan rijden, de totale afstand bedroeg 5560 kilometer.

Wat nieuw was aan deze Tour de France was de “gele trui”. De kleur geel werd gekozen omdat de hoofdsponsor, de krant l’Auto, in het geel werd gedrukt. De eerste gele trui drager was de Fransman Eugène Christophe.

Tijdens de Alpenritten breidde Eugène Christophe zijn voorsprong verder uit en zag het er naar uit dat hij de Tour ging winnen. Eugène Christophe brak echter in de één na laatste etappe zijn vork en moest lopen tot aan de fietsfabriek in plaatsje Valenciennes.

Eugène Christophe had meer dan 70 minuten verloren en dus ruim zijn voorsprong ingeleverd, dit was hem in de Tour de France van 1913 ook al overkomen. Firmin Lambot wist hierdoor de Tour de France 1919 op zijn naam te schrijven. Doordat veel renners niet hadden kunnen trainen vanwege de Eerste Wereldoorlog haalden maar 11 renners de eindstreep.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*