Sport

Elfstedentocht gewonnen door Henk Angenent

Elfstedentocht gewonnen door Henk Angenent
Elfstedentocht gewonnen door Henk Angenent

4 januari 1997 – Henk Angenent won de vijftiende Elfstedentocht door in de eindsprint Erik Hulzebosch te verslaan. Bert Verduin, Henk van Benthem en Arnold Stam volgden op enkele seconden.

Twee dagen eerder had de voorzitter van de Vereniging der Friesche Elfsteden de verlossende woorden "It giet oan!"  geroepen. De Elfstedentocht voor de wedstrijdrijders startte om half zes ’s ochtends. De tourrijders konden later starten.

De omstandigheden waren verre van optimaal. De gevoelstemperatuur daalde mede door een behoorlijke wind soms tot -18 graden en het ijs was op sommige plekken erg bobbelig. Nieuwe technieken zorgden ervoor dat er nauwelijks wakken waren en het ijs werd op een aantal plekken geschuurd om het gladder te maken.

In Bartlehiem bestond de kopgroep nog uit zes rijders, maar Klein kon het tempo niet bijbenen. Rond het middaguur kregen de vijf mannen Leeuwarden in zicht en er ontspon zich een spannende eindstrijd, waarbij Henk Angenent na de sprint aan het langste eind trok en de vijftiende Elfstedentocht won.

Erik Hulzebosch werd na de Elfstedentocht een veelgevraagd entertainer,, terwijl Henk Angenent zich van de media onttrok en zich kon blijven richten op het boerenleven.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button