Bernard Hinault wint Tour de France 1985

– De sterke Franse renner Bernard Hinault wist voor de vijfde maal in zijn carrière de Ronde van op zijn naam te schrijven, hij evenaarde hiermee het record van de Belg Eddy Merckx.

De 72e editie van de Tour de France startte op 28 juni in Plumelec en eindigde in Parijs. Er stonden 180 renners verdeeld over 18 ploegen aan de start. Er waren 22 etappes met een totale lengte van 4127 kilometer.

De winnaar van de twee jaren ervoor Fignon reed niet mee vanwege een blessure. Hinault won de proloog in zijn "achtertuin" met enorme overmacht.

De gele trui wisselde de eerste etappes vaak van renner, in de achtste etappe won Hinault met overmacht de individuele tijdrit en mocht in het geel. In de eerste bergrit liet Hinault zien dat hij de sterkste was en ging er vandoor, alleen Luis Herrera kon mee komen.

In de veertiende etappe kwamen Herrera en Hinault ten val en moesten allebei met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden, maar werden daar weer helemaal opgelapt. Hinault die het in de Pyreneeën zwaar had, had geluk dat zijn ploeggenoot Greg LeMond bij hem moest blijven en dat Luis Herrera hem op sleeptouw nam. Bernard Hinault kwam als winnaar over de streep maar erg verdiend was het eigenlijk niet.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*