Sport

Ajax wint de Wereldbeker voor clubs 1995

28 november 1995 – Na een matige wedstrijd, die na verlenging in 0-0 eindigde, werd het Braziliaanse Gremio door penalty’s verslagen. Danny Blind scoorde de beslissende strafschop, waarmee Ajax de Wereldbeker voor clubs won.

Ajax maakte in 1995 een erg succesvol jaar door. Ze werden landskampioen zonder één wedstrijd te verliezen en op 24 mei 1995 won Ajax, dankzij een doelpunt van Patrick Kluivert, de Champions League, Omdat Ajax de Champions League had gewonnen mochten ze tegen het sterkste team van Zuid-Amerika gaan uitmaken welke club het beste van de wereld was.

De wedstrijd in het National Stadium van Tokio, onder toeziend oog van ruim 47.000 toeschouwers was niet van een hoogstaand niveau. De wedstrijd eindigde in 0-0 en ook in de verlenging werd niet gescoord. Strafschoppen moesten vervolgens gaan beslissen wie de Wereldbeker voor clubs mocht opeisen.

Kluivert miste zijn penalty,  maar doordat ook Gremio tweemaal miste, kon Danny Blind de beslissing brengen en kon Ajax zich voor de tweede keer in de geschiedenis de beste voetbalploeg van de wereld noemen. Ajax had ook in 1972 de Wereldbeker voor clubteams al weten te winnen.