SS Berlin strandt voor Hollandse kust

SS Berlin strandt voor Hollandse kust

SS Berlin strandt voor Hollandse kust

– De Harwich-boot SS Berlin strandde in de ochtend op het Noorderhoofd bij Hoek van Holland. Door de storm brak het schip door midden. Slechts 15 van de 144 opvarenden konden gered worden.

De boot die voer langs Hoek van Holland werd voor de Nieuwe Waterweg door de storm op het Noorderhoofd geworpen. Door de klap op de pier ontstond er een gat in de romp van het schip, dat steeds groter werd.

Reddingswerkzaamheden werden door de verwoestende storm niet mogelijk gemaakt, waardoor er veel overlevenden dagenlang op het achterschip op redding wachtten. De reddingsboot ‘President van Heel’ trachtte een aantal maal tevergeefs het schip te bereiken.

Pas op de tweede dag wist de reddingsboot een lijn te leggen naar het wrak, waarna een tiental mensen uit hun benarde positie gered kon worden. Vier vrouwen waren te zwak om zichzelf met de lijn in veiligheid te brengen en moesten tot grote spijt weer achtergelaten worden. Zij werden dezelfde nacht alsnog gered.

Nog dagenlang bleven lijken van verdronken opvarenden aanspoelen. Zij werden ondergebracht in een loods van de Holland-Amerika-Lijn.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*