Greenpeace schip Rainbow Warrior tot zinken gebracht

Greenpeace schip Rainbow Warrior tot zinken gebracht

Greenpeace schip Rainbow Warrior tot zinken gebracht

– Het schip van de milieuorganisatie Greenpeace werd in de haven van Auckland door de Franse geheime dienst tot zinken gebracht. Bij de kwam de Nederlander Fernando Pereira om het leven.

De Rainbow Warrior was sinds 1977 eigendom van Greenpeace en werd ingezet tegen onder andere de walvisvaart en zeehondenjacht. Het 40 meter lange schip lag op 1985 in de haven van Auckland om een vloot te leiden richting Moruroa, waar de Franse regering kernproeven hield, waartegen Greenpeace wilde protesteren.

Twee mijnen, onder water geplakt op het schip, zorgden voor een groot gat in de romp van het schip, waardoor de Rainbow Warrior snel zonk. Er was toch voldoende tijd voor iedereen om van boord te komen. De Nederlandse fotograaf, van Portugese afkomst, probeerde echter zijn fotomateriaal te redden uit zijn hut en verdronk toen het schip zonk.

Operatie Satanique, zoals de aanslag door de Fransen werd genoemd, werd uitgevoerd door de Franse inlichtingendienst DGSE. Ondanks een tweetal veroordeling bleven de Fransen ontkennen. Pas in 2005 werd bekend dat president Mitterand zelf toestemming voor de aanslag had gegeven.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*