Fascist Ion Antonescu geexecuteerd

– De ex- van Roemenië werd in een buitenwijk van Boekarest door een vuurpeloton geëxecuteerd. Hij had zich schuldig gemaakt aan antisemitisme en massale deportaties van Roemeense Joden.

Ion Antonescu werd geboren op 15 juni 1882 in Pitesti en hij ging rond zijn achttiende levensjaar het leger in. Zijn militaire carrière werd in 1933 beloond met een maarschalksstaf. Hij werd in 1937 minister van Defensie, wat hij een jaar uitoefende.

Al voor de Tweede Wereldoorlog had hij veel bewondering voor het Duitse nationaal-socialisme en het Italiaanse fascisme. Op 5 september 1940 benoemde koning Michael Antonescu tot premier, die een regering vormde met de IJzeren Garde.

Een jaar later zette Antonescu de IJzeren Garde uit de regering. Hij had veel vertrouwen van Adolf Hitler en hielp om tegen de Russen te vechten. Onderwijl kenmerkte zijn beleid zich door antisemitisme en het deporteren van Joden. Door zijn maatregelen kwam ruim 60% van de Joodse bevolking in Roemenië om het leven.

Op 23 augustus 1944 werd hij door koning Michael gearresteerd en opgesloten in de koninklijke kluis. Hij werd later met drie medestanders in een buitenwijk door een vuurpeloton geëxecuteerd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*