Politiek

Fascist Ion Antonescu geexecuteerd

Fascist Ion Antonescu geexecuteerd
Fascist Ion Antonescu geexecuteerd

1 juni – De ex-premier van Roemenië werd in een buitenwijk van Boekarest door een vuurpeloton geëxecuteerd. Hij had zich schuldig gemaakt aan antisemitisme en massale deportaties van Roemeense Joden.

Ion Antonescu werd op 1 1882 in Pitesti en hij ging rond zijn achttiende levensjaar het leger in. Zijn militaire carrière werd in 1933 beloond met een maarschalksstaf. Hij werd in minister van Defensie, wat hij een jaar uitoefende.

Al voor de Tweede Wereldoorlog had hij veel bewondering voor het Duitse nationaal-socialisme en het Italiaanse fascisme. Op 1940 benoemde koning Michael Antonescu tot premier, die een regering vormde met de IJzeren Garde.

Een jaar later zette Antonescu de IJzeren Garde uit de regering. Hij had veel vertrouwen van en hielp om tegen de Russen te vechten. Onderwijl kenmerkte zijn beleid zich door antisemitisme en het deporteren van Joden. Door zijn maatregelen kwam ruim 60% van de Joodse bevolking in Roemenië om het leven.

Op werd hij door koning Michael gearresteerd en opgesloten in de koninklijke kluis. Hij werd later met drie medestanders in een buitenwijk door een vuurpeloton geëxecuteerd.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button