Tweede Liberiaanse Burgeroorlog ontheemd duizenden mensen

Tweede Liberiaanse Burgeroorlog ontheemd duizenden mensen

Tweede Liberiaanse ontheemd duizenden mensen

– De tweede burgeroorlog in volgde op de Eerste Liberiaanse Burgeroorlog die in 1989 begonnen was. De jarenlange strijd kostte 150.000 burgers het leven en duizenden inwoners raakten ontheemd.

De oorlog begon toen de LURD, Liberians United for Reconciliation and Democracy, een staatsgreep pleegde en hiermee de leiding overnam in het noorden van Liberia. Zij hielden ook een groot offensief in de hoofdstad Monrovia, waarbij veel burgers gedood werden.

Een tweede groepering, de Movement for Democracy in Liberia, nam in 2003 de macht over in het zuiden van het land. President Charles Taylor werd verdreven en hij trad op 11 augustus 2003 af en ging in ballingschap in Nigeria.

Moses Blah trad aan als interim-president van de tijdelijke regering, die door de overnames van de rebellentroepen slechts 20% van het land kon regeren. Na het vertrek van Taylor sloten de rebellen en de overheid een staakt-het-vuren.

Ondanks dat de Veiligheidsraad 15.000 hulpverleners stuurde, braken er in oktober 2004 opnieuw hevige rellen uit in de hoofdstad. Op 11 oktober 2005 vonden er toch de eerste vrije verkiezingen plaats, waarna Ellen Johnson-Sirleaf de eerste vrouwelijke president in Afrika werd.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*