Rotterdam gebombardeerd

Rotterdam gebombardeerd

gebombardeerd

1940 – In het kader van de Duitse inval in werd de Nederlandse havenstad gebombardeerd en leidde tot de overgave van de Nederlandse krijgsmacht tegen Duitsland.

Rotterdam was aan het begin van de inval, op 10 mei, al door parachutisten onder vuur genomen, maar de Duitse troepen konden niet verder oprukken omdat de Nederlanders de bruggen over Maas continue onder schot hielden. Rotterdam moest echter persé snel in handen komen van de Duitsers, dus besloot men enkele dagen later het te bombarderen.

Rond 13.30 uur werd de stad gebombardeerd door de Duitsers. De Nederlanders hadden niet tijdig gehoor gegeven aan het Duitse ultimatum de stad over te geven, waardoor de vliegtuigen reeds onderweg naar Rotterdam niet meer tegengehouden konden worden.

Een deel van deze vliegtuigen negeerde de afgesproken overgavesignalen, zoals lichtkogels en 97.000 kilo bommen kwamen in een brede strook op Rotterdam terecht. Het gehele duurde slechts 15 minuten, maar verwoeste een groot deel van de 600 jaar oude stad. Er was geen water, gas, electriciteit meer en de uitgebroken branden konden niet meer geblust worden.

Na dit bombardement besloot Rotterdam zich vrijwel direct over te geven en kwam de stad in Duitse handen. Ongeveer 800 Rotterdammers kwamen bij het bombardement om het leven, 24.000 woningen werden met de grond gelijk gemaakt en 80.000 mensen werden dakloos.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*