Einde van de Irak-Iran oorlog

Einde van de Irak-Iran oorlog

Einde van de Irak- oorlog

1988 – Het Iraanse staatshoofd Khomeini accepteerde de resolutie 598 van de VN veiligheidsraad. Hiermee kwam een einde aan de oorlog tussen Iran en Irak, die bijna acht jaar duurde.

De oorlog tussen de twee landen in het midden-oosten, de Irak-Iran oorlog genoemd, was op 22 september 1980 begonnen. Saddam Hoessein viel Iran binnen, niet lang na het einde van de Iraanse Revolutie. Hij eiste bepaalde delen van Iran op, omdat ze volgens hem bij het historische Irak hoorden.

Aanvankelijkte boekte het Iraakse leger successen, maar Iran sloeg snel terug. De Iraanse bevolking mobiliseerde zich massaal. De oorlog was bloedig van beide kanten. Gebruik van chemische wapens werd niet geschuwd. De oorlog kostte ongeveer 1,5 miljoen mensen het leven.

De VN Veiligheidsraad nam op 20 juli de resolutie aan, maar Iran weigerde aanvankelijk. De Iraanse leider vond dat Saddam Hoessein de verantwoordelijkheid voor de oorlog moest erkennen. Uiteindelijk accepteerde Khomeini de resolutie wat een einde maakte aan een bloedige oorlog.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*