Entertainment

Johan Huizinga overleden

Johan Huizinga
Johan Huizinga overleden

1 februari 1945 – Volgens velen Nederlands grootste geschiedschrijver overleed in De Steeg bij Arnhem. De wetenschapper en kunstenaar is onder meer bekend geworden door ‘Herfsttij der middeleeuwen’, ‘Homo Ludens’ en de ‘Historische sensatie’. Johan Huizinga werd In 1938 genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur.

Johan Huizinga werd in 1872 in Groningen geboren. Hij studeerde Nederlands en Oosterse talen en letteren en promoveerde in 1897. Tussen 1897 en 1905 was hij docent in Amsterdam en Haarlem. Daarna werd hij hoogleraar in Groningen en in 1915 hoogleraar in Leiden.In 1933, Hitler was aan de macht gekomen in Duitsland, stuurde Huizinga – inmiddels rector van de Universiteit te Leiden – de leider van een Duitse studentendelegatie van de universiteit, nadat bekend was geworden dat deze de auteur was een aantal antisemitische geschriften. Hierop vertrok de gehele Duitse delegatie.

Twee jaar later, schreef Huizinga zijn cultuurkritiek ‘In de schaduwen van morgen’. In 1942 werd Huizinga door de bezetter opgepakt en in het gijzelaarskamp te St. Michielsgestel opgesloten. Hij verbleef daar tweeëneenhalve maand. Min of meer hierop aansluitend leefde hij vanaf november 1942 in ballingschap met zijn vrouw en dochter onder redelijke omstandigheden in De Steeg, bij Arnhem. Hij schreef daar zijn op opbouw gerichte ‘Geschonden wereld’ en een beknopte autobiografie.\r\n\r\nNa de slag om Arnhem en de spoorwegstaking leek hij zich meer geïsoleerd te gaan voelen en onzekerder te worden over het verloop van de oorlog. Tijdens de hongerwinter werd ook het wooncomfort minder en Huizinga stierf na een kort ziekbed onverwacht op 1 februari 1945. Op 16 april werd de Steeg bevrijd. Door oorlogstijd en hongerwinter heeft zijn overlijden weinig aandacht gekregen. Eén van de erfenissen van Johan Huizinga is het woord ‘ludiek’, welke we aan hem hebben te danken.

Lees meer over Johan Huizinga.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button