Zakelijk

Een nieuwe kijk op verzuimmanagement

Na een relatief warme nazomer gehad te hebben, dook half oktober dan toch opeens de temperatuur naar beneden. De herfst diende zich aan! In combinatie met de dagen die ineens veel korter leken, was dat het recept voor mensen om opeens de gezelligheid en behaaglijkheid binnenshuis weer meer op te gaan zoeken. Helaas heeft deze omslag in het weer ook negatieve effecten. Zo ervaren veel mensen een herfstdepressie in het najaar, die leidt tot stress en vervolgens tot verzuim. Ook neemt traditioneel vanaf september verzuim als gevolg van griepachtige klachten toe. Hieronder lezen bedrijven meer over een andere kijk op verzuimmanagement om het verzuim te verlagen.

Deskundige begeleiding bij verzuim

De kans dat er een medewerker ziek wordt, bestaat altijd. Is de medewerker langer dan een week ziek? Dan dienen de werkgever en de medewerker samen de redenen van het verzuim te bespreken en een plan van aanpak voor re-integratie te maken. Het is raadzaam je als bedrijf hierbij te laten adviseren en bijstaan door een arbodienst. Omdat een bedrijfsarts (of een arboarts onder toezicht van een bedrijfsarts) de gezondheidstoestand van de medewerker beoordeelt en de aangewezen behandeling bepaalt, is het raadzaam een arbodienst of bedrijfsarts dichtbij in de buurt te hebben. Bij BakxWagenaar kunt je onder meer terecht voor een arboarts in Den Bosch.

De intuïtieve reactie bij veel bedrijven op ziekteverzuim

Zeker met alle uitdagingen die veel bedrijven vandaag de dag al het hoofd moeten bieden (zoals hogere energiekosten, grondstofprijzen en lonen) zit er niemand op verzuim te wachten. Maar het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er iemand uitvalt. Veel werkgevers hebben de neiging verzuim daadkrachtig aan te willen pakken. Bijvoorbeeld door onder de loep te nemen wie vaak of langdurig ziek is, en door medewerkers en leidinggevenden op het matje te roepen. Hoewel de reactie begrijpelijk is, is het belangrijk te weten dat het averechts werkt. Het levert alleen maar meer stress op, en ziekteverzuim verlaagt er niet door.

Ook aandacht voor preventie en amplitie

Ga je een arbo arts zoeken? Maar wil je een meer effectieve vorm van verzuimmanagement toepassen? Een die meer is gericht op oplossingen dan in problemen denken? Let er dan op dat een arbodienst niet alleen curatief werkt, maar ook veel aandacht besteedt aan preventie (veilig werken) en amplitie (verhoging van onder meer werkplezier, bevlogenheid en betrokkenheid). Zo krijg je niet alleen tevredenere medewerkers, maar is de kans ook groot dat het ziekteverzuim afneemt!

Ook postcorona blijft verzuim relatief hoog

Ook postcorona blijft verzuim relatief hoog

Verzuim – maar ook de kijk erop – is nogal veranderd de afgelopen jaren. Na de coronapandemie is het binnen sommige bedrijven gebruikelijker om thuis te blijven bij verkoudheids- of griepklachten. Maar er is ook bij zowat alle bedrijven sprake van een personeelstekort, waardoor de uitval van medewerkers al snel serieuze problemen kan opleveren. Daarnaast is overigens ook door de werkdruk verzuim als gevolg van psychische klachten toegenomen. En valt er iemand uit door ziekte, dan neemt de werkdruk alleen nog maar verder toe. Door verzuimmanagement breed in te steken verklein de kans op dit scenario.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button