Wat is glasvezel internet en wat zijn de voordelen?
Nu we steeds meer thuis werken, is het van belang dat we stabiel en snel internet hebben. Het is namelijk belangrijk dat we tijdens vergaderingen goed in beeld zijn, zonder dat het beeld hapert of andere gekke dingen. Als je ook nog eens met meerdere personen in een huishouden woont, willen hoogstwaarschijnlijk alle bewoners gebruikmaken van het internet zonder problemen. Glasvezel is dé oplossing, omdat dit snel en stabiel internet biedt. Maar wat is glasvezel internet dan precies?
Wat is glasvezel internet?
Glasvezel internet is een vorm van breedbandinternet die gebruikmaakt van glasvezelkabels om gegevens te verzenden en ontvangen. In tegenstelling tot traditionele internetverbindingen, zoals DSL, die via koperen kabels loopt, wordt glasvezelinternet geleverd via een netwerk van dunne glasvezelkabels die informatie met hoge snelheid en betrouwbaarheid kunnen overbrengen. De werking van glasvezel internet is gebaseerd op het principe van het verzenden van gegevens via lichtpulsen. De glasvezelkabels zijn opgebouwd uit dunne glasvezels die lichtsignalen sturen van de ene kant naar de andere. Deze lichtsignalen worden vertaald naar digitale informatie die kan worden gebruikt om te browsen op het internet, e-mails te versturen, te streamen, te gamen en nog veel meer.
Wat zijn de voordelen van glasvezel internet?
Er zitten ontzettend veel voordelen aan het gebruik van glasvezel internet. Om te beginnen biedt het veel hogere download- en uploadsnelheden dan traditionele, op koperdraad gebaseerde netwerken. Het heeft ook een lagere latentie, wat betekent dat er minder vertraging optreedt bij het verzenden van gegevens tussen apparaten. Omdat glasvezelkabels na verloop van tijd niet verslechteren zoals koperdraden, bieden ze ook consistentere prestaties in de loop van de tijd. Glasvezelinternet wordt steeds populairder en is bijna door heel Nederland verkrijgbaar. Daarnaast worden glasvezelkabels niet beïnvloed door omgevingsfactoren zoals het weer of elektromagnetische interferentie die andere soorten internetdiensten kunnen vertragen.
Glasvezel is overal aan te leggen
Glasvezelinternet is niet langer beperkt tot stedelijke gebieden. Dankzij technologische vooruitgang is glasvezel buitengebied tegenwoordig ook beschikbaar. Het buitengebied bleef vroeger wat achter als het ging om nieuwe technologische ontwikkelingen, maar het glasvezelinternet is tegenwoordig overal aan te leggen. Mensen die in afgelegen of minder bevolkte gebieden wonen, kunnen nu genieten van snel en betrouwbaar internet, zonder concessies te doen aan snelheid of kwaliteit.
Zitten er ook nadelen aan glasvezel internet?
Overal zitten voor- en nadelen aan, dus ook aan glasvezel internet. Het nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal beschikbaar is, ook al zijn ze hard op weg om overal glasvezel aan te leggen. De aanleg van glasvezelkabels is duur en kost veel tijd, waardoor het voor sommige providers niet haalbaar is om het aan te bieden in alle gebieden. Daarnaast kan de installatie van glasvezel internet thuis duurder zijn dan bijvoorbeeld DSL of kabelinternet.