Sport

Jeen Van den Berg wint Elfstedentocht

Jeen Van den Berg wint Elfstedentocht
Jeen Van den Berg wint Elfstedentocht

3 februari 1954 – Onder goede omstandigheden won Jeen van den Berg in een recordtijd van 7.35 uur de Elfstedentocht van 1954.

Het weer was erg goed, er was een lichte vorst en ook het ijs was zeer goed. Er hadden zich 138 wedstrijdschaatsers en bijna 2600 toertochtschaatsers aangemeld voor de Elfstedentocht van 1954.

Tegen het einde van de wedstrijd ontstond een kopgroep met zes mannen die gezamenlijk gingen uitmaken wie de tiende Elfstedentocht zou gaan winnen. De eindsprint was chaotisch en daardoor erg spannend.

Op het laatste stuk over de Noorderbrug moest er gekluund worden. De zes koplopers sprintten over de laag stro naar het laatste stuk ijs. Jeen Van den Berg ging de sprint aan en hij dacht, net zoals de vijf andere mannen dat ze het finishbord gepasseerd waren. Op het betreffende bord stond echter ‘Finish’, met daaronder in kleine letters ‘over 500 meter’.

Jeen Van den Berg werd uiteindelijk toch de eerste die over de officiële finishlijn kwam en de tocht der tochten op zijn naam schreef.. 

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button