Sport

Ivo Van Damme dodelijk verongelukt

Ivo Van Damme dodelijk verongelukt
Ivo Van Damme dodelijk verongelukt

29 december 1976 – De Belgische topatleet Ivo Van Damme is in het Zuiden van Frankrijk verongelukt. Hij kwam om bij een verkeersongeluk op weg naar huis. De omstandigheden van Ivo’s ongeluk zijn nooit opgehelderd. De bevolking in België was in shock.

Op 21 februari 1954 zag Ivo Van Damme het levenslicht in Brussel.  Al zeer snel toonde deze ‘dwarskop’ interesse voor sport en met name voetbal. Tot zijn 16de voetbalde hij,  maar koos uiteindelijk tussen voetbal en atletiek voor het laatste.

Al snel bleek dat Van Damme veel talent had. Zijn grote doorbraak kwam er in 1973 op de Europese juniorenkampioenschappen. Van Damme finishte als vierde op de achthonderd meter in een nieuw Belgisch record: 1’48"16.

Het volgende jaar was teleurstellend. Uiteindelijk bleek van Damme de ziekte van Pfeiffer te hebben. Maar vervolgens kwam zijn carriere in een stroomversnelling na zijn zilveren medaille op de indoorkampioenschappen in Katowice. Van Damme verbeterde later dat jaar het wereldrecord op het Europese kampioenschap in Munchen. Op de Olympische Spelen in 1976 haalde hij zilver op de 800 en 1.500 meter.

Een jaar later organiseerden een aantal sportjournalisten voor de eerste keer de Memorial Van Damme, als posthume hulde aan de jonge atleet.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button