Ruimtevaart

Vostok 5 gelanceerd met aan boord Valeri Bykovski

Vostok 5 gelanceerd met aan boord Valeri Bykovski
Vostok 5 gelanceerd met aan boord

14 juni – De Vostok 5 was de vijfde bemande Russische ruimtevlucht die gemaakt werd. De ruimtevlucht van de Vostok 5 werd daarmee de langst durende -ruimtevlucht tot dan toe.

De van de Vostok 5 werd al een aantal keren uitgesteld vanwege de felheid van de zon en de zonnevlammen. De Vostok 5 kwam minder ver in de ruimte dan gepland, dit kwam door een mislukte test die ervoor zorgde dat een groot gedeelte van de stuwstof werd verbruikt. Er was een planning gemaakt van acht ruimtedagen, dit werden er uiteindelijk maar vijf.

Na drie dagen werd de gelanceerd met aan boord Valentina Teresjkova, de beide ruimtevaartuigen naderden elkaar op vier kilometer afstand en hielden contact over de . De temperatuur van de Vostok 5 varieerde van tien tot en met dertig graden. Ook had Bykovski een probleem gekregen met het afvoersysteem, hij beschreef de laatste dagen dan ook als erg onprettig.

Op de laatste dag werd met succes de remraket ontstoken en begon de terugkeer naar aarde. Op zeven kilometer hoogte werd Bykovski uit de cabine geschoten om vervolgens 400 kilometer uit koers veilig met zijn parachute te landen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button