Sport

Laurent Fignon wint Tour de France 1983

Laurent Fignon wint Tour de France 1983
wint

2 1983 – De Franse wielrenner Laurent Fignon won voor de eerste maal in zijn carrière de Ronde van Frankrijk. Hinault moest door een knieblessure verstek laten gaan, waarna Fignon de Tour wist te winnen.

In de ronde van Frankrijk van 1983 had de leiding over het Renault-Elf-team, maar hij moest opgeven door een knieblessure. Laurent Fignon nam als onervaren 22-jarige renner de leiding echter erg goed over.

De proloog werd gewonnen door de Belgische debutant Eric Vanderaerden. Dit was een goed begin voor de ploeg van Zoetemelk. Zoetemelk werd echter later betrapt op doping en viel af als favoriet. Tijdens de eerste bergrit werd de Tour gedomineerd door een aantal debutanten en jongelingen. Fignon stond toen al tweede in het klassement.

Na de bergrit Alpe D’uez, kwam Fignon in het geel te rijden. Tijdens de tweede grote bergrit nam Winnen, die ook de Alpe D’uez gewonnen had, een voorsprong van ruim vijf minuten en reed daardoor virtueel in het geel. Fignon kwam echter sterk terug en kwam zij aan zij met Winnen over de streep.

Fignon liet zien dat hij de terechte tourwinnaar zou zijn toen hij ook nog de vlakke tijdrit, de één na laatste van de Tour de France van 1983, op zijn naam schreef.

Alles weten over de Tour de France? Bestel dan nu De Tour van A tot Z.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button