Politiek

Massademonstratie tegen kernraketten

Massademonstratie tegen kernraketten
Massademonstratie tegen kernraketten

29 oktober 1983 – Op 29 oktober 1983 vond in Den Haag de grootste demonstratie uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Aan de demonstratie tegen kernraketten deden ongeveer 550.000 mensen mee.

De demonstratie tegen de mogelijke plaatsing van Amerikaanse kruisraketten in Nederland vond plaats in het Haagse Zuiderpark. Hier sprak onder andere prinses Irene tegen de demonstranten. Ook verzamelde het Komite Kruisraketten Nee 3.743.500 handtekeningen tegen de plaatsing.

Eerder die maand waren overal in Europa al demonstraties geweest tegen de kernraketten. In Duitsland soms zelfs met een miljoen deelnemers.

Toch besloot de toenmalige regering onder leiding van Lubbers tot plaatsing van 48 kruisraketten als het aantal SS-20 raketten van het bedreigende Rusland hoger was dan 378. Dit bleek op 1 november 1985 het geval waarna men op 14 november 1985 het besluit nam de raketten te plaatsen. Uiteindelijk ging de plaatsing niet door omdat Rusland het INF-verdrag ondertekende. De door Opland ontworpen poster kreeg wereldwijde bekendheid.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button