Politiek

Khadaffi gedood

Khadaffi gedood
gedood

– De verdreven Libische leider Moammar Khadaffi werd gedood bij een aanval op het konvooi waarmee hij probeerde te vluchten uit zijn geboortestad Sirte.

De positie van Khadaffi stond sinds 1 2011 zwaar onder druk toen honderden mensen tegen de aanhouding van de Fathi Terbil, een mensenrechtenactivist, betoogden. De demonstraties werden hardhandig neergeslagen, waarna de opstanden heftiger werden.

Hij wilde echter niet de macht uit handen geven en riep altijd dat hij niet levend gepakt zou willen worden. Khadaffi was gevlucht uit Tripoli en was ondergedoken in Sirte. De stad kwam echter ook in handen van de nieuwe machthebbers, waarna hij opnieuw probeerde te vluchten. Het konvooi werd door eerst door NAVO-vliegtuigen en vervolgens door de troepen van de overgangsraad aangevallen.

Men probeerde Moammar Khadaffi nog te verstoppen in een rioolbuis, maar ook daar werd hij gevonden. Hij werd beschoten en in zijn benen geraakt. Vervolgens werd Khadaffi gedood door een kogel in zijn hoofd.

Het lichaam van de dictator, die in 1969 aan de macht kwam in Libië , werd vervolgens naar Misurata overgebracht, waar het door vele media gefilmd kon worden. Vervolgens werd Khadaffi een aantal dagen later op een geheime plek begraven.

Moammar Khadaffi was zowel nationaal als internationaal erg berucht. De dictator werd onder meer gelinkt aan de Lockerbie ramp en een bomaanslag in Berlijn.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button