Terrorisme

De Lockerbie ramp

De Lockerbie ramp
De Lockerbie

21 december – In het Schotse plaatsje Lockerbie stortte een Amerikaanse neer nadat er een semtexbom was ontploft. Bij de kwamen alle 259 inzittenden van het en 11 inwoners van het plaatsje om het leven.

Het Pan Am toestel met vluchtnummer 103 werd door twee Libische geheime agenten boven het Schotse plaatsje Lockerbie tot ontploffing gebracht.

Het motief van de daders was dat ze bepaalde Libische gevangenen vrij wilden hebben. Ook was er een sterk vermoeden dat het een wraakactie van de Libische leider Moammar Khadaffi was. Die had namelijk een aantal jaren eerder zijn dochter verloren door een aanslag van Amerika op de Libische stad Tripoli.

Nadat Libië weigerde de daders van de aanslag uit te leveren, volgden er sancties door de VN. Uiteindelijk werden de twee verdachten van de Lockerbie ramp toch uitgeleverd en op 1999 kwamen ze aan in , hier zouden ze volgens de Schotse wet worden berecht.

Op 2001 werd Abdel Basset Ali Mohammed el-Megrahi veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, Al-Amin Khalifa Fhima werd vrijgesproken. In 2011 werd bekend dat inderdaad Khadaffi opdracht had gegeven voor de aanslag.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button