Politiek

Eerste vredesconferentie van Den Haag ondertekend

29 juli 1899 – De eerste vredesconferentie van Den Haag werd ondertekend door 26 staten en nageleefd door 17 staten. De conferentie begon op 18 mei 1899 in Den Haag en was een initiatief van tsaar Nicolaas II.

Eerste vredesconferentie van Den Haag
Eerste vredesconferentie van Den Haag

De 26 regeringen maakten tijdens het verdrag afspraken over de methoden van oorlogvoering zowel voor over land als over zee. Aanvallen vanuit de lucht en het gebruik van chemische wapens en gifgassen en holtepuntkogels werden verboden.

Het belangrijkste wat de regeringen wilde bereiken was dat er vrijwillige arbitrage werd ingevoerd tijdens oorlogvoering. Hieruit voort ontstond het Permanent Hof van Arbitrage.

Italië stond erop dat de Paus niet bij de eerste vredesconferentie van Den Haag aanwezig was, Daarop besloot Koningin Wilhelmina haar te schrijven met het verzoek om te bidden voor een goede uitkomst. De Britten wilde echter dat de Boerenrepublieken Transvaal en Oranje-Vrijstaat niet aanwezig waren.

Nederland werd vertegenwoordigd door Willem de Beaufort en België door Auguste Beernaert.De conferentie was onder grote invloed van de denkbeelden Ivan Bliokh en Bertha von Suttner. De eerste vredesconferentie van Den Haag ging uiteindelijk op 4 september 1900 van kracht.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button