Politiek

Bloody Sunday

Bloody Sunday
Bloody Sunday

21 november 1920 – Naar aanleiding van een dodelijke actie van de IRA eerder die dag, openden Engelse troepen het vuur op het publiek dat aanwezig was bij een sportwedstrijd in Croke Park.

Leden van de IRA waren in de ochtend de huizen en hotelkamers van 14 vermeende Britse spionnen in Dublin binnengevallen en hadden deze mannen allen om het leven gebracht. Via verschillende bronnen was de IRA aan de adressen gekomen. De lijst bevatte aanvankelijk meer dan 50 namen en adressen.

Naar aanleiding van de acties besloten de Engelse troepen wraak te nemen. Bij een wedstrijd in Croke Park waren 5000 mensen aanwezig. Zonder aanleiding openden de Engelse troepen tijdens de wedstrijd het vuur op het publiek. Hierbij kwamen ook 14 mensen om het leven.

’s Avonds kwamen er nog drie mensen om het leven. Drie leden van de IRA , die betrokken waren bij de acties, waren gevangen genomen en om het leven gebracht toen ze geprobeerd hadden te ontsnappen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Politiek

Bloody Sunday

Bloody Sunday
Bloody Sunday

30 januari 1972 – In het Noord-Ierse Londonderry openden Britse militairen het vuur op vreedzame katholieke demonstranten, die protesteerden tegen de burgerrechten en het gevangen zetten van leden van de IRA .

Aan de door de Northern Ireland Civil Rights Association georganiseerde en vreedzaam mars namen ongeveer 10.000 mensen deel. Een deel van de demonstranten hield zich op bij bewaakte wegblokkades in het centrum van Londonderry.

Deze demonstranten gooiden onder meer stenen naar de militairen, waarna de militairen reageerden met rubberen kogels, waterkanonnen en traangas. De demonstranten werden verdreven en de Britse militairen kregen de opdracht om zoveel mogelijk demonstranten te arresteren.

Vervolgens openden Britse soldaten zonder duidelijke aanleiding het vuur op de menigte. In ongeveer 30 minuten werden 14 mensen doodgeschoten en raakten er 17 gewond.

30 januari 1972 ging de geschiedenis in als Bloody Sunday en wordt beschouwd als het keerpunt in het conflict in Noord-Ierland.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button