Politiek

Nelson Mandela veroordeeld tot levenslang

Nelson Mandela veroordeeld tot levenslang
Nelson Mandela veroordeeld tot levenslang

12 juni 1964 – Samen met zeven anderen leiders van het Afrikaans Nationaal Congres, werd Nelson Mandela veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Mandela had tussen en ook al gevangen gezeten.

De antiapartheidsstrijder was samen met achttien andere ANC leiders op 1963 in hun schuilplaats in het dorpje Rivonia. Ze werden ervan beschuldigd dat ze betrokken was bij moordaanslagen, samenzwering, sabotage en een poging om de regering omver te werpen.

Nelson Mandela zette zich in tegen de apartheid in . Zwarte mensen werden sterk benadeeld door de blanken. Zo mochten zwarte mensen niet naar school, konden ze niet blanken in één bus  en werden ze geweerd uit winkels, hotels, etc. Ook op trouwen met een blank iemand stonden zware straffen.

Het ANC was sinds 1908 bezig om zich tegen de apartheid te verzetten. Het ANC werd, na het bloedbad in Sharpeville verboden, waarna de beweging, waar Mandela één van de leiders van was, ondergronds het verzet doorzette. Er werden stakingen georganiseerd, maar ook aanslagen gepleegd.

Mandela en de andere leiders van het Afrikaans Nationaal Congres hielden zich schuil in een niet ver van Johannesburg . Ze werden echter verraden, waarna ze opgepakt werden. Aanvankelijk werd de geëist, maar het achttal werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslang.

Mandela over leven, liefde en leiderschap

Bron foto: Spaarnestad Photo

Share

Gerelateerde artikelen

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button