Natuurrampen

Orkaan Gorky verwoest kust Bangladesh

Orkaan Gorky verwoest kust Bangladesh
Orkaan verwoest kust Bangladesh

– Met windstoten van meer dan 250 km/u sloeg de cycloon Gorky toe in het zuid-oosten van Bangladesh. Over een groot gebied raakten tien miljoen mensen dakloos en stierven er meer dan 138.000 mensen.

Orkaan Gorky was dankzij het groot aantal één van de tien grootste natuurrampen van de 20e eeuw.

Op 2 ontwikkelden drukkende wolken boven de Baai van Bengal zich tot een tropische depressie, op de 24e was het reeds een tropische storm die langzaam naar het noord-westen trok. Op de 27e april groeide de storm uit tot een cycloon. In combinatie met de warme water temperaturen ontwikkelde de cycloon zich tot een grote orkaan.

Op de 29e kwam de orkaan aan bij Bangladesh, bij het Chittagong district. Door de hevige krachten ontstond een zes meter hoge vloedgolf, die in korte tijd alles wegvaagde. Nadat de orkaan aan land was gekomen, nam hij in kracht af.

Ondanks afgegeven waarschuwingen hadden veel mensen geen tijd om te vluchten. Onder de 138.000 slachtoffers waren voornamelijk kinderen en oudere mensen. De schade die orkaan Gorky achterliet was enorm en werd geschat op 1,5 miljard Dollar.

Share

Gerelateerde artikelen

3 Reacties

  1. Heel erg bedankt voor dit artikel! Ik moet een soort verslag schrijven over de orkaan van Bangladesh in 1991. Hier heb ik heel veel aan!

    1. ja ik ook! dus heel erg bedankt nieuwsdossier.nl! ik moet een verslag schrijven voor aardrijkskunde en hier staat veel info daarover dus heel erg bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button