Natuurrampen

Orkaan Sandy houdt huis in Oost-Amerika

Orkaan Sandy houdt huis in Oost-Amerika
Orkaan Sandy houdt huis in Oost-Amerika

29 oktober 2012 – Orkaan Sandy richtte schade aan in Jamaica, Cuba, de Bahama’s en Florida voordat de orkaan doortrok naar de oostkust van de Verenigde Staten om vervolgens grote schade aan te richten in onder andere New York. 

Orkaan Sandy was op 22 oktober ontstaan en groeide snel uit tot een orkaan. Twee dagen na het ontstaan raasde orkaan Sandy over Jamaica en trok vervolgens richting Cuba. Enigszins afgezwakt vervolgde de orkaan haar weg richting de Bahama’s. In de nacht van 29 oktober op 30 oktober bereikte de orkaan als superstorn de Amerikaanse Oostkust. De storm loste op 31 oktober 2012 op.

Voordat Sandy New York bereikte waren er al 67 mensen om het leven gekomen.  Hierdoor werden er veel voorzorgdmaatregelen getroffen om de New Yorker zoveel mogelijk te beschermen. Een deel van Manhattan werd zelfs ontruimd en meer dan 10.000 vluchten geannuleerd. Treinen en bussen reden heel beperkt.

De orkaan richtte echter toch veel schade aan in onder andere  Atlantic City, New Jersey en New York. Straten stonden onder water en stroom was in grote delen van uitgevallen. Er ontstond een brand in Queens, waardoor tientallen huizen afbrandden. De totale schade werd geschat 42 miljard dollars. Er vielen in de Verenigde Staten zo’n 100 doden door de orkaan.

Door alle schade werd de New York Marathon afgelast. Tot overmaat van ramp werd New York direct na de storm getroffen door enorm koud weer, waartegen vele mensen zich niet konden wapenen.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button