Koninklijk Huis

Leopold II van Belgie overleden

Leopold II van Belgie overleden
Leopold II van Belgie overleden

17 december 1909 – De der Belgen overleed op 74-jarige leeftijd in Laken. Hij was sinds 1865 koning van België. Hij liet drie dochters na, waardoor Albert Hertog van Brabant de troonopvolger werd.

Leopold Lodewijk Filips Marie Victor werd op 1835 in Brussel geboren. Hij was het tweede kind van Leopold I en Louise van Orleans. Hij huwde Maria Hendrika van Oostenrijk en met haar kreeg hij voordat hij koning werd twee dochters en een zoon. Zijn zoon overleed echter op 9-jarige leeftijd. Later kreeg Leopold II nog een dochter van zijn vrouw. Daarnaast liet hij twee buitenechtelijke zoons na.

In 1865 besteeg Leopold II de troon. Internationale bekendheid kreeg hij door soevereiniteit over Kongo te krijgen. Dit werd in 1884 in internationaal erkend. Leopold voerde echter een schrikbewind dat werd gekenmerkt door onder meer slavernij, ontvoeringen en moorden. De bevolking zou in de 23 jaar dat Leopold II soevereiniteit had over Kongo met meer dan 15 miljoen zijn afgenomen. In nam de Belgische regering het land over, waar de koning zelf nooit geweest is.

Op 1 1902 overleed zijn vrouw Maria Hendrika en op 1902 overleefde de koning een moordaanslag. De koning liet veel gebouwen, die onder zijn bewind zijn gebouwd of herbouwd, na in onder meer Antwerpen en Brussel.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button