Politiek

INF Verdrag getekend

INF Verdrag getekend
INF Verdrag getekend

8 december 1987 – Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan tekenden het contract waarin staat dat nucleare en conventionele (kruis)raketten met een bereik van 500 tot 5000 kilometer door beide landen vernietigd dienen te worden.

Het Intermediate-Range Nuclear Forces verdrag was een verdrag tussen Amerika en de Sovjet-Unie. Het verdrag zorgde ervoor dat tussen 1 juni 1988 en 1 juni 1991 alle betreffende wapens vernietigd moesten worden door beide landen. In het verdrag werd ook bepaald dat, indien nodig, beide landen elkaar mochten controleren.

Op de verstrijkingsdatum van de overeenkomst waren er door de Verenigde Staten totaal 846 wapens vernietigd, terwijl de Sovjet-Unie er 1846 vernietigd hadden. Op 11 mei 1991 werden onder toeziend oog van tientallen Amerikaanse waarnemers. Het verdrag bepaalde tevens dat er geen nieuwe middenlange afstandwapens geproduceerd mochten worden.

Het verdrag was op moment van tekenen uniek, omdat het verdrag het enige wapenbeheersingsverdrag was waarin atoomwapens verboden werden.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button