AlgemeenWonen & Lifestyle

Wat is de rol van keerkleppen in sanitairsystemen?

Elk sanitairsysteem heeft keerkleppen. We noemen ze ook wel eens terugstroombeveiligers. Zonder keerkleppen zou vies water kunnen terugstromen naar de drinkwaterinstallatie. Dat is een van de belangrijkste rollen van een keerklep. Maar wat doen deze kleppen nog meer? En waarom is het belangrijk dat je ze regelmatig controleert?

Bescherming van de drinkwaterkwaliteit

Keerkleppen zijn ontworpen om de drinkwaterkwaliteit te beschermen. Zonder keerkleppen is het mogelijk dat water uit het sanitairsysteem wegstroomt naar het openbare drinkwaterleidingnetwerk. Je kunt je voorstellen dat dat niet wenselijk is, en dat daardoor ziekte kan ontstaan. Verontreinigd water kan zorgen voor bijvoorbeeld legionellabesmettingen. Daarom is een regelmatige keerklepcontrole onderdeel van het legionellabeheersplan.

Chemicaliën en bacteriën in het drinkwater zorgen voor (gezondheids)risico’s. Daarom zijn keerkleppen nodig: ze blokkeren de omgekeerde stroomrichting van het water. Zo blijft je drinkwater schoon en kun je voorkomen dat er mensen ziek worden. Het is dan ook niet voor niets dat een regelmatige controle verplicht is.

Het niet voldoen aan de verplichting, kan ervoor zorgen dat je boetes krijgt of dat je aansprakelijk wordt gesteld in het geval van een incident. Bovendien draagt een regelmatige keerklepcontrole bij aan een langere levensduur van je installatie.

Voorkomt dat water terugstroomt

De bekendste keerklep is waarschijnlijk de terugslagklep. Deze klep regelt de stroming van het water. De klep gaat alleen open als het water in de juiste richting stroomt. De beluchter zorgt ervoor dat er een positieve druk in de installatie blijft. Ook dit draagt eraan bij dat de kans op een omgekeerde stroming wordt verminderd.

Het is zo belangrijk dat water niet terugstroomt, omdat je systeem anders verontreinigd kan raken. Dat levert gezondheidsrisico’s op voor de gebruikers van het systeem. Op die manier kun je grotendeels voorkomen dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met legionellabesmettingen.

Keerklepcontrole: waarom?

Keerkleppen kunnen na verloop van tijd slijten. Dat proces gaat nog sneller als het water in de leiding van slechte kwaliteit is. In principe is de vuistregel dat je elke tien jaar de keerkleppen moet vervangen. Of je keerkleppen al aan vervanging toe zijn, kun je vaak laten controleren door een gespecialiseerd bedrijf.

Keerklepcontrole is belangrijk, omdat slecht functionerende keerkleppen door bijvoorbeeld kalkafzetting of gruis kunnen lekken. Dan moet deze worden vervangen of gereviseerd. Anders kan je drinkwaterinstallatie verontreinigd raken, en moet de gehele installatie gereinigd worden. Dat kan flink in de papieren lopen. Daarom is een regelmatige controle niet alleen verstandig, maar ook verplicht.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button