Algemeen

Taliban verwoest Boeddhabeelden Afghanistan

Taliban verwoest Boeddhabeelden Afghanistan
verwoest Boeddhabeelden Afghanistan

– De tweeduizend jaar oude Boeddhabeelden werden door de Taliban vernietigd omdat zij niet thuishoorden in de ultieme moslimstaat. Hiermee ging een werelderfgoed ten onder.

De immens grote Boeddhabeelden werden tweeduizend jaar geleden door rondtrekkende Boeddha’s vervaardigd uit grote rotsen. De twee grootste beelden ter wereld waren maar liefst 52 en 38 meter hoog.

Toen de Taliban in 1994 aan de macht kwam, veroverden ze steeds grotere delen van Afghanistan. Ondanks dat ze door het buitenland niet werden erkend als wettelijke regering, beheersten ze in bijna tweederde van het land. Ze voerden een regime gebaseerd op de Islamitische wetgeving Sharia, met strikte islamitische straffen.

In hun strijd op weg naar en pure moslimstaat, moesten alle niet-islamitische cultuuruitingen vernietigd worden. Toen aangekondigd werd dat hiertoe ook de twee Boeddhabeelden behoorden, ontketende dit een grote internationale golf van verontwaardigdheid.

Internationale acties en verzoeken van Kofi Annan om de Talibanleiders op andere gedachten te brengen leverden niets op. Met dynamiet werd alles met de grond gelijk gemaakt.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button