Supercup bekroond topjaar voor Ajax

Supercup bekroond topjaar voor Ajax

Supercup bekroond topjaar voor

1973 – Door de tweede wedstrijd tegen de Glasgow Rangers met 3-1 te winnen, ontving Ajax haar vijfde prijs van dat seizoen, namelijk de Europese Supercup. Geen enkele club had dat ooit gepresteerd en Ajax bleef tientallen jaren de enige club die deze prestatie geleverd had.

Het droomjaar begon voor Ajax echt met de deelname aan de Europacup I. Na het uitschakelen van Dynamo Dresden, Olympique Marseille, Arsenal en Benfica was Ajax zeker van een finaleplaats. Door in de Kuip met 2-0 te winnen van het gevreesde Internazionale, had Ajax iets unieks gepresteerd. Ze was namelijk al landskampioen en was ook al in bezit van de Nederlandse beker. Met de Europacup I winst erbij, won Ajax de "treble".

Als nummer 1 van Europa mocht Ajax ook aantreden voor de Wereldbeker. Waar ze het jaar ervoor nog geweigerd hadden hieraan mee te spelen, in verband met de vele vecht- en schoppartijen waar het om bekend stond, besloot Ajax dit jaar wel mee te doen. In Buenos Aires, ook wel de ‘hardste club van het zuidelijk halfrond’ genoemd, werd het 1-1 na een zeer agressieve wedstrijd. Thuis won Ajax met 3-0, waardoor het rijtje met titels uitgebreid kon worden met de Wereldbeker voor clubs.

In hetzelfde jaar bestond de club Glasgow Rangers uit Schotland 100 jaar. Om dit te vieren organiseerden ze een wedstrijd tussen de winnaar van de Europacup I en de winnaar van de Europacup II, dat jaar Glasgow Rangers. Dit initiatief is uitgegroeid tot de Europese Supercup.
De eerste Supercup werd wederom gewonnen door Ajax, dat zowel de thuis-wedstrijd als de uit-wedstrijd won, namelijk 3-2 en 3-1.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*