Eerste metrolijn in Nederland geopend

Eerste metrolijn in Nederland geopend

Eerste metrolijn in geopend

– De eerste metrolijn van Nederland werd door prinses Beatrix en haar man in Rotterdam geopend. De lijn werd een verbinding tussen het Centraal Station en het winkelcentrum Zuidplein op de linker Maasoever.

Het verkeer over de Maas was met de tram altijd een probleem geweest. Op het moment dat de brug over de Maas aan vervanging toe was, kwam het idee om een tunnel te bouwen onder de Maas door. In de plannen werd de tunnel steeds verlengd, naar uiteindelijk het Centraal Station. In 1959 werden plannen voor een metro goedgekeurd.

In 1960 werd reeds begonnen met de bouw van de lijn die de naam ‘Noord-Zuidlijn’ kreeg. De tunnel die hiervoor werd gebruikt, werd gebouwd volgens de afzinkmethode. Dit houdt in dat kant en klare betonnen tunnelonderdelen naar de plaats van bestemming werden gevaren en daar werden afgezonken.

De bouw van de Noord-Zuidlijn zelf kostte 170 miljoen gulden, aan bijkomende werken werd nog eens 20 miljoen gulden besteed. De lijn werd 5,9 kilometer lang en was daarmee een van de kortste metrolijnen ter wereld. Toen de lijn later werd uitgebreid kreeg het de naam “Erasmuslijn”.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*