Betuwelijn geopend

Betuwelijn geopend

geopend

2007 – De spoorlijn tussen Rotterdam en Zevenaar werd na een bouwtijd van meer dan tien jaar en een flinke budgetoverschrijding officieel in gebruik gesteld door Koningin Beatrix en minister Camiel Eurlings.

In 1998 werd begonnen met de aanleg van het tracé dat bedoeld was om voor een betere en snellere verbinding voor goederenverkeer tussen Rotterdam en de grens van Duitsland, vlakbij Zevenaar. De verbinding werd in totaal 160 km lang. De officiële naam van de lijn is Betuweroute.

De lijn werd een van de grootste infrastructurele projecten van ; de spoorlijn werd volledig dubbelsporig en werd geëlektrificeerd met 25 kV wisselspanning met een frequentie van 50 hertz. Deze spanning liep vooruit op de Europese harmonisatie.

In 1995 werd een budget vastgesteld van 2,5 miljard euro. Ondanks dat tijdens de bouw de kosten steeds hoger werden, gaf de Tweede Kamer steeds weer akkoord voor verdere bouw. Uiteindelijk kostte de aanleg 4,7 miljard euro en wezen een aantal onderzoeken uit dat de route niet rendabel zou worden.

Ondanks acties van actievoerders ging de plechtigheid door en werd de route om 15.03 uur officieel in gebruik gesteld.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*