President Francois Tombalbaye komt om tijdens staatsgreep

– De Tsjaadse president François Tombalbaye werd tijdens een staatsgreep door een aantal van zijn eigen militairen nadat hij een paar legerofficieren had laten arresteren.

François Tombalbaye werd geboren op 15 juni 1918 in . Hij begon als zakenman en onderwijsinspecteur en ging later de politiek in. 

In 1946 richtte hij met een aantal anderen de politieke partij Parti Progressiste Tchadien op. In 1950 werd Tombalbaye lid van Territorale Raad van Frans West-Afrika, later werd hij voorzitter van deze raad.

In 1959 werd Tombalbaye minister-president van Tsjaad, het land bleef echter na haar onafhankelijkheid in 1960 gedeeltelijk onder bestuur van een Franse gouverneur. In 1962 ontnam Tombalbaye alle politieke partijen hun bestaansrecht, behalve zijn eigen partij.

In 1965 werd Tsjaad volledig onafhankelijk van Frankrijk, hierdoor brak er direct een burgeroorlog uit. President Tombalbaye kondigde de noodtoestand af en kreeg hierdoor nog meer macht. Hij werd steeds slechter van vertrouwen, wat ertoe leidde dat hij door zijn eigen militairen vermoord werd. Tombalbaye werd 56 jaar oud.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*