Politiek

President Francois Tombalbaye komt om tijdens staatsgreep

President Francois Tombalbaye komt om tijdens staatsgreep
President komt om tijdens staatsgreep

– De Tsjaadse president François Tombalbaye werd tijdens een staatsgreep vermoord door een aantal van zijn eigen militairen nadat hij een paar legerofficieren had laten arresteren.

François Tombalbaye werd geboren op 1 in Tsjaad. Hij begon als zakenman en onderwijsinspecteur en ging later de politiek in. 

In 1946 richtte hij met een aantal anderen de politieke partij Parti Progressiste Tchadien op. In werd Tombalbaye lid van Territorale Raad van Frans West-Afrika, later werd hij voorzitter van deze raad.

In 1959 werd Tombalbaye -president van Tsjaad, het land bleef echter na haar onafhankelijkheid in 1960 gedeeltelijk onder bestuur van een Franse gouverneur. In 1962 ontnam Tombalbaye alle politieke partijen hun bestaansrecht, behalve zijn eigen partij.

In werd Tsjaad volledig onafhankelijk van Frankrijk, hierdoor brak er direct een uit. President Tombalbaye kondigde de noodtoestand af en kreeg hierdoor nog meer macht. Hij werd steeds slechter van vertrouwen, wat ertoe leidde dat hij door zijn eigen militairen vermoord werd. Tombalbaye werd 56 jaar oud.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button