Bijlmerramp

1992 – Een vrachtvliegtuig van luchtvaartmaatschappij ramde na motorproblemen twee flats in de Amsterdamse Bijlmer. Er vielen bij de Bijlmerramp 43 doden en 26 gewonden.

Het totale aantal doden van de Bijlmerramp was mogelijk hoger omdat er waarschijnlijk ook illegale flatbewoners omgekomen waren. Het aantal illegale doden die bij de ramp in de Bijlmer omgekomen waren kon men echter niet achterhaald worden.

Het vrachtvliegtuig was om ongeveer 17.40 uur vertrokken vanaf luchthaven Schiphol. Aan boord waren vier bemanningsleden. Vlak na het vertrek begonnen zich moeilijkheden voor te doen met de motoren aan de rechterzijde. De piloot wilde daarop terugkeren naar Schiphol en vloog nog een extra ronde om goed recht voor de geplande baan te komen en brandstof te lozen. Wat hij kennelijk niet had gemerkt was dat de beide motoren aan de rechtervleugel waren afgebroken en zijn landingsflaps waren weggeslagen.

Rond half zeven werd op Schiphol nog klein alarm geslagen omdat de piloot alleen motorproblemen had gemeld. Binnen enkele minuten bleken de problemen met het vliegtuig steeds groter te worden en op de luchthaven werd groot alarm gegeven. Vlak nadat de daling was ingezet voor de landing werd het toestel onbestuurbaar en stortte het neer op twee flats in de Bijlmer.

Onderzoek naar de Bijlmerramp wees uit dat één van de 14 centimeter lange slagpennen die de motor verbonden met de vleugel was door metaalmoeheid was geknapt.

Crash; vliegtuigongelukken en hoe u ze overleeft

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*