Schrijver Yukio Mishima pleegt rituele zelfmoord

Schrijver en activist Mishima zelfmoord

en activist Mishima

1970 – De internationaal succesvolle Japanse schrijver en politiek activist Yukio Mishima pleegde rituele zelfmoord door met een mes zijn maag open te snijden. De schrijver werd slechts 45 jaar oud.

Yukio Mishima werd geboren als Kimitake Hiraoka op 14 januari 1925. Zijn oma stimuleerde zijn interesse in het theater en door een onterechte tuberculosediagnose hoefde Mishima geen legerdienst te verrichten.

In 1947 behaalde Mishima een graad in jurisprudentie aan de Universiteit van Tokio en wijdde zich daarna volledig aan het schrijven. Hij schreef vele romans, toneelstukken, essays, gedichten en een libretto. Zijn boeken werden over de hele wereld vertaald.

Hij stelde dat de keizer van de bron was van de Japanse cultuur, en dat het belangrijk was om de keizer te verdedigen. Hij vormde een privéleger, de Tatenokai, om dit te bewerkstelligen.

Om zijn daad kracht bij te zetten bezette hij op het hoofdkantoor van de Japanse Zelfverdedigingskrachten. Toen bleek dat de soldaten niet geïnteresseerd waren in zijn ideeën, pleegde Mishima rituele zelfmoord.

In 1985 werd er door Paul Schrader een uitgebracht over het leven en de dood van Yukio Mishima.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*