Schrijver Yukio Mishima pleegt rituele zelfmoord

Schrijver en activist Mishima zelfmoord

en activist Mishima

1970 – De internationaal succesvolle Japanse schrijver en politiek activist Yukio Mishima pleegde rituele zelfmoord door met een mes zijn maag open te snijden. De schrijver werd slechts 45 jaar oud.

Yukio Mishima werd geboren als Kimitake Hiraoka op 14 januari 1925. Zijn oma stimuleerde zijn interesse in het theater en door een onterechte tuberculosediagnose hoefde Mishima geen legerdienst te verrichten.

In 1947 behaalde Mishima een graad in jurisprudentie aan de Universiteit van Tokio en wijdde zich daarna volledig aan het schrijven. Hij schreef vele romans, toneelstukken, essays, gedichten en een libretto. Zijn boeken werden over de hele wereld vertaald.

Hij stelde dat de keizer van de bron was van de Japanse cultuur, en dat het belangrijk was om de keizer te verdedigen. Hij vormde een privéleger, de Tatenokai, om dit te bewerkstelligen.

Om zijn daad kracht bij te zetten bezette hij op het hoofdkantoor van de Japanse Zelfverdedigingskrachten. Toen bleek dat de soldaten niet geïnteresseerd waren in zijn ideeën, pleegde Mishima rituele zelfmoord.

In 1985 werd er door Paul Schrader een uitgebracht over het leven en de dood van Yukio Mishima.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Reacties

  1. Vinckevleugel zegt:

    de dood van Mishima heb ik meegemaakt toen ik nog een tiener was.Wou asmaar iets van hem lezen,maar er is nog geen boek van hem op mijn pad gekomen.Van Kenzaburo Oë daarentegen heb ik wel enkele exemplaren gevonden.Meer weet ik er niet over te zeggen.Eerst lezen…

  2. Vinckevleugel Daniël zegt:

    De dood van Mishima heb ik meegemaakt toen ik nog een tiener was.Wou asmaar iets van hem lezen,maar er is nog geen boek van hem op mijn pad gekomen.Van Kenzaburo Oë daarentegen heb ik wel enkele exemplaren gevonden.Meer weet ik er niet over te zeggen.Eerst lezen…Maar dat deze site het bericht over over de dood van Mishima klasseert onder de noemer entertainment vind ik erover.Een zelfmoord is een tragische gebeurtenis,en ik vind niet dat Zijn dood niet onder entertainment komt te staan.

Laat wat van je horen

*