Claude Debussy om het leven gekomen

Claude Debussy om het leven gekomen

om het leven gekomen

1918 – Terwijl de vernieuwende al een aantal jaar aan kanker leed, kwam hij om het leven bij de laatste Duitse aanvallen op Parijs tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd 55 jaar oud.

Claude Achille Debussy werd op 22 augustus 1862 geboren en groeide op in een eenvoudig gezin, waar geen aandacht aan muziek werd besteed. Toch werd zijn talent vroeg ontdekt en dankzij een kennis kon hij in 1873 naar het conservatorium van Parijs.

Nadat hij een tijd in Rusland had gewoond, keerde hij terug en met zijn cantate ‘L’enfant prodigue’ kreeg hij in 1884 de Prix de Rome. Hierdoor mocht hij twee jaar in Rome studeren, maar hij ervoer dit als een kwelling en hij vertrok snel weer.

In 1889 kwam Debussy in contact met de muziek van Richard Wagner, die een grote invloed kreeg op zijn muziek. Dit duurde een paar jaar, waarna hij meer interesse kreeg in de Spaanse en Javaanse muziek en hij een zeer oorspronkelijke klanktaal ontwikkelde.

Vanaf 1909 wist hij dat hij kanker had en dit samen met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat hij niet meer componeerde. Hij herstelde zich en schreef nog drie werken voordat hij omkwam tijdens de laatste bombardementen op Parijs.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*