Roald Amundsen overleden

Roald Amundsen overleden

Roald Amundsen

– De Noorse Roald Engelbregt Gravning Amundsen, die als eerste mens de Zuidpool bereikte, overleed op 55-jarige leeftijd.

Roald Engelbregt Gravning Amundsen werd geboren op 16 juli 1872 in Borge. Amundsen groeide op in een familie van scheepseigenaren en kapiteins. Roald was bevangen door Fridtjof Nansen’s, die de oversteek over Groenland had gemaakt. Hierdoor besloot Amundsen ook ontdekkingsreiziger te worden.

Amundsen voegde zich bij de Belgische Antarctische Expeditie, samen met onder andere Adrien de Gerlache en Frederick Cook. Samen overwinterden zij op het schip de BELGICA op Antartica. Na een aantal expeditie’s besloot Amundsen naar de Noordpool te gaan. Nadat in 1909 Cook de Noordpool al had bereikt en later Peary ook, besloot hij naar de Zuidpool te gaan. Deze bereikte hij op 14 december 1911. Na de Zuidpool expeditie had Amundsen nog enkele expeditie’s georganiseerd, de één succesvoller dan de ander.

Roald Amundsen deed mee aan een reddingsmissie voor Nobile, deze werd hem echter fataal. Zijn vliegtuig crashte in de Arctische Oceaan en werd nooit meer teruggevonden.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*