Mildredhuis in Arnhem geopend

Mildredhuis in Arnhem geopend

Mildredhuis in Arnhem geopend

1971 – Een aantal huisartsen had er geen vrede mee dat vrouwen naar Engeland moesten voor het afbreken van een ongewenste zwangerschap. Zij zamelden geld in om de organisatie op te richten.

Het afbreken van een abortus was illegaal in , wat vrouwen die hun zwangerschap wilden afbreken dwong om naar Engeland te gaan. Een aantal Nederlandse huisartsen verenigde zich en besloten er voor te gaan zorgen dat de vrouwen in geholpen konden worden.

Middels een televisieactie zamelden ze het benodigde geld bijeen, wat het mogelijk maakte om in 1970 Stimezo (Stichting voor hulpverlening bij zwangerschapsonderbreking) op te richten. De consulten en behandelingen vonden plaats in het Mildred-Rutgershuis in Arnhem, waar op 27 februari de eerste behandeling plaatsvond.

Gedurende de eerste jaren van de stichting bleef het uitvoeren van een abortus in Nederland illegaal, maar werd het gedoogd als voldaan werd aan bepaalde kwaliteitseisen. In 1981 werd de Wet Afbreking Zwangerschap aangenomen. Deze werd in 1985 daadwerkelijk toegepast.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*