Joseph Pulitzer overleden op 64-jarige leeftijd

Joseph Pulitzer overleden op 64-jarige leeftijd

Joseph Pulitzer op 64-jarige leeftijd

– De Oostenrijks-Hongaars-Amerikaanse uitgever Joseph Pulitzer overleed op 64-jarige leeftijd op zijn jacht in de haven van Charleston. Hij werd voornamelijk bekend door de naar hem vernoemde Pulitzerprijs.

Joseph Pulitzer werd geboren in Mako, Hongarije, op 10 april 1847. Toen hij 17 was vertrok hij uit Oostenrijk-Hongarijd naar de om te vechten in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Nadat Joseph Pulitzer in 1883 de slecht lopende krant New York World overkocht, lukte het hem om deze in zeer korte tijd weer tot een succes te brengen. Het succes kwam door een nieuwe formule die zich richtte op sensatie, misdaad en schandaal.

Joseph Pulitzer had een grote concurrent, William Randolph Hearst was eigenaar van de krant New York Journal. De strijd tussen de twee uitgevers leidde tot een nieuwe stijl in journalistiek, namelijk het Yellow Journalism.

Het Yellow Yournalism kenmerkte zich door vele tekeningen en een zeer sensationele schrijfstijl. De Pulitzerprijs voor nieuws, kunst en letteren werd sinds 1917 jaarlijks in de Verenigde Staten uitgereikt.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*