Politiek

Vietnamese president Ngo Dinh Diem vermoord

Vietnamese president Ngo Dinh Diem vermoord
Vietnamese president Ngo Dinh Diem vermoord

1 november 1963 – De president van Zuid-Vietnam Ngo Dinh Diem werd naar aanleiding van een staatsgreep om het leven gebracht. Ook de jongere broer van Ngo Dinh Diem werd vermoord door de ontevreden officieren, onder leiding van Duong van Minh.

Ngo Dinh Diem was sinds 1956 de president van Zuid-Vietnam. Ngo Dinh Diem was afkomstig uit een Mandarijnenfamilie wat het mogelijk maakte dat hij in de Verenigde Staten kon studeren. In 1933 was hij minister van Binnenlandse Zaken, maar in verband met het Franse bewind trok hij zich terug.

Na de Japanse bezetting werd hij in ballingschap naar China gestuurd, een jaar later keerde hij terug waarna hij opnieuw vertrok naar de Verenigde Staten. Verschillende Vietnamese politici vroegen hem om zich bij hen aan te sluiten. Pas na het verlaten van Vietnam door de Fransen keerde Ngo Dinh Diem terug in Zuid-Vietnam en werd hij verantwoordelijk voor de vorming van een nieuw kabinet. Hij wees ook een samensmelting met Noord-Vietnam af, waarna de Vietnamoorlog begon.

Naar aanleiding van een referendum werd Ngo Dinh Diem president te koste van Bao Dai. Als president liet hij zich leiden door Amerikaanse adviseurs en benoemde hij zijn familieleden tot ministers. Hij verbood opium, bordelen en abortussen. Daarnaast liet hij openbaar mensen terechtstellen. Het volk kwam echter steeds meer in opstand tegen de president en ook de Amerikanen merkten ook dat Ngo Dinh Diem minder populair werd en lieten een coup toe.

Lees Vietnam-oorlog wanneer je alles wilt weten over de Vietnamoorlog.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button