Politiek

Kristallnacht

Kristallnacht
Kristallnacht

– In heel Duitsland werden in de nacht van 9 op 10 november aangevallen. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven werden vernield en daarnaast werden 267 synagogen in gestoken.

Ook huizen, joodse scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden beklad en vernield. Tijdens de nacht werden er 91 joden om het leven gebracht. Het nazileger Sturmabteiling nam ook deel aan de actie en coördineerde in vele delen van het land de vernielingen en moorden. De was echter niet op de hoogte gesteld van de geweldsactie tegen de joden.

De aanleiding van de nacht was de moord die een Duitse jood gepleegd had op een secretaris van de Duitse in Parijs. Op basis hiervan sprak de Duitser Goebbels dat de moord door het hele jodendom gepleegd was, waarna Hitler de vrijwaring gaf om de geweldactie te starten.

De joden werden verantwoordelijk gehouden voor de schade en kregen ook nog eens een boete van 1 miljard Duitse . De nacht werd Kristallnacht gedoopt, wat verwees naar het vele glaswerk dat tijdens de aanvallen sneuvelde.

De Kristallnacht was een voorbode voor wat nog komen zou vlak voor en tijdens de . Al snel werden meer dan 30.000 joden opgepakt en in concentratiekampen gevangen gezet.

Share

Gerelateerde artikelen

2 Reacties

  1. Foto betreft de liquidatie van het getto van Warschau, niet de Kristallnacht. De Kristallnacht is een trieste episode uit de geschiedenis van de jodenvervolging. Er is enorm geleden tijdens en na deze gebeurtenis: deze foto geeft een verkeerd beeld van de gebeurtenissen. Graag wil ik u verzoeken de bronnen zorgvuldiger te gebruik.

    Hartelijke groeten,
    drs. Manon Wilbrink
    Historicus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button