Politiek

Henri Konan Bedie afgezet bij staatsgreep

Henri Konan Bedie afgezet bij staatsgreep
Henri Konan Bedie afgezet bij

– De tweede van , Henri Konan Bédié, werd afgezet bij een staatsgreep gepleegd, waarna zijn ex-minister Robert Guéï aan de macht kwam. Na zijn aftreden ging de ex-president in ballingschap.

Bédié werd in 1934 in een vooraanstaande familie. Hij kon studeren in Frankrijk en werd advocaat. Terug in zijn geboorteland werd hij onder andere minister van Economische Zaken en Financiën en voorzitter van het parlement.

Na de dood van de eerste president van Ivoorkust Felix Houphouët-Boigny werd Bédié in zijn opvolger. Hij zette zich in voor de zwakkeren en armen en de algemene volksgezondheid. Hij werd in 1966 hiervoor onderscheiden door de Wereldgezondheidsorganisatie.

In hetzelfde jaar berichtte Amnesty International echter dat er in de drie jaar dat Bédié president was er meer politieke gevangenen in de gevangenis zaten dan in de 33 jaar dat zijn voorganger aan de macht was.

De economie holde vervolgens achteruit en er ontstonden grote spanningen tussen de autochtone bewoners en de Fransen. De staatsgreep zorgde ervoor zorgde dat Bédié aftrad en in ballingschap ging. Ondanks dat Robert Guéï de coup niet leidde, werd hij wel de nieuwe president van Ivoorkust.

Share

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook
Close
Back to top button