President Felix Houphouet-Boigny overleden in Ivoorkust

– Felix Houphouët-Bouigny was sinds 1960 president van Ivoorkust. Hij hield deze functie tot zijn overlijden, wat hem de langstzittende president van Afrika maakte. Houphouët-Boigny werd 88 jaar oud.

Houphouët-Boigny heette eigenlijk Dia Houphouët en werd geboren in de plaats Yamoussoukro op 18 oktober 1905. Op 40-jarige leeftijd werd hij gekozen tot lid van de Franse Nationale Assenblée.

Hij richtte in 1946 de Parti Democratique de la Côte d’Ivoire (PDCI) op en werkte ook twee jaar als kabinetsminister in Frankrijk. Nadat Charles de Gaulle in 1959 in Frankrijk president werd, werd Ivoorkust een onafhankelijke staat met Houphouët-Boigny als president.

Hij startte met het opbouwen van een leger en zijn autoritaire regime werd vergroot. Andere politieke partijen werden verboden en een democratie was ver te zoeken. Toch werden er maar enkele mislukte staatsgrepen tegen hem gepleegd en werd zijn regime gezien als stabiel.

In 1989 werden andere partijen toegelaten en een jaar later vonden de eerste democratische verkiezingen plaats. Op 85-jarige leeftijd werd Houphouët-Boigny weer als president gekozen. Na zijn dood werd hij opgevolgd door Henri Konan Bédié.

Share


Vakantie boeken? Boek bij de Nederlands sprekende eigenaar zonder extra kosten!

Laat wat van je horen

*